niedziela, 18 maja 2014

Parmeńska z jajkiem.


 
 
Skoro o sałatkach mowa - wydaje mi się, że zawartość sałatki jest kwestią indywidualnego wyboru składników. Potrawa, do której można wykorzystać wszystko jest bardzo uniwersalna.
W zależności od smaku, ochoty czy zapotrezbowania, projektujemy swoje smaki.
Kolejnym z eksperymentów jest Parmeńska z jajkiem.

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na półtwardo lub twardo;
  • szynka parmeńska lub szwarcwaldzka;
  • kilka liści sałaty dębolistnej;
  • kilka liści sałaty rzymskiej;
     
  • garść roszponki lub rukwi wodnej;
  • młoda cukinia;
  • pomidor;
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy;
  • sos balsamiczny;
  • sól;
  • opcjonalnie: czarny lub biały sezam, albo uprażony słonecznik łuskany;

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na półtwardo lub twardo - oba rodzaje będą bardzo dobrze pasowały do sałatki.
Sałaty dokładnie wypłukać i osuszyć w ręczniku. Gdy sałaty będą suche, należy je porwać na kawałki - pamiętajmy, żeby nie porwać ich za bardzo - kawałki muszą być reprezentatywne i duże.
Podartą sałatę umieszczamy na dnie miski - ja wybrałam formę do tarty.
Na sałatę kładziemy roszponkę lub rukiew wodną. Całość delikatnie mieszamy - zagarniając rękami od spodu do góry.
Na tak przygotowane sałaty kładziemy pokrojoną w półksiężyce cukinię - talarki na pół.
Następnie kładziemy na to półksiężyce pomidora.
Nie mieszamy - reszta sałatki powinna być układana piętrowo.
Kropimy zawartość miski łyżką oliwy i solimy wedle uznania.

Szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką rozdzieramy na mniejsze kawałki i rozkładamy na wierzchu sałatki. Ostudzone jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Układamy na wierzchu sałatki.
Całość polewamy sosem balsamicznym - pamiętamy, żeby nie przesadzić. Sos ma intensywny i wyraźny smak.
Dla ładniejszego efektu - można posypać wierch sałatki czarnym lub białym sezamem.
Jeśli nie posiadamy w domu sezamu - wystarczy przez moment prażyć łuskany słonecznik na patelni. Poczekać aż ostygnie i posypać wierzch sałatki.

Sezam lub słonecznik są elementem ozdobnym, ale nie tylko - posiadają walory smakowe, które urozmaicają sałatkę. Wzbogacają o coś chrupiącego.

Parmeńska z jajkiem powinna smakować także panom. Mamy w niej źródło białka w postaci jajek i szynki.
Polecam na kolacje we dwoje lub w większym gronie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz